Przejdź do menu Przejdź do treści

BioFoodVirLabs – II międzynarodowe spotkanie

II międzynarodowe spotkanie zostało zorganizowane w dniach 10-12 października 2022 r. w Węgierskiej Górce przez Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie w ramach projektu Erasmus+ KA220-HED Współpraca partnerska w szkolnictwie wyższym „Fostering Internationalization in Higher Education by BioFood Virtual Labs” (2021-1- SK01-KA220-HED-000032062). Przedstawiciele 3 uczelni partnerskich: Słowackiego Uniwersytetu Rolniczego w Nitrze (Republika Słowacka), Uniwersytetu Mendla w Brnie (Republika Czeska), Uniwersytetu w Debreczynie (Węgry) przedstawili swoje działania, jakie zostały podjęte na macierzystych uczelniach w celu realizacji zadania wynikające z projektu. Ponadto omówili proponowane tematy badawcze mieszczące się w obszarze biologii, biotechnologii i nauk o żywności. Wybrali zadania/protokoły, które będą realizowane przez każdego z partnerów. Omówili formę dokumentacji projektowej oraz sporządzanie raportów. Prof. Agnieszka Greń, koordynator lokalny projektu, przedstawiła projekt, cel główny i cele cząstkowe oraz oczekiwane rezultaty projektu BioFoodVirLabs na trwającej w tym czasie XXII Międzynarodowej Konferencji Risk Factors of Food Chain organizowanej przez naukowców z Polski, Słowacji, Czech, Węgier i Włoch. Spotkało się to z dużym zainteresowaniem uczestników konferencji i stało się źródłem inspiracji dla partnerów projektu BioFoodVirLabs. Informacje o projekcie Erasmus+ znalazły się w Book of Abstract wydanej przez organizatorów konferencji. Na zakończenie tego spotkania partnerzy przygotowali harmonogram prac, które będą zrealizowane do czasu kolejnego spotkania projektowego. Ustalili datę kolejnego spotkania, które zaplanowali na Uniwersytecie Mendla w Brnie. Spotkanie zamknęła pani prof. Agnieszka Greń.