Zespół Pszczelnictwa
Głównym obiektem zainteresowań naukowych Zespołu Pszczelnictwa jest pszczoła miodna (Apis mellifera), a tematyka realizowanych badań wielokierunkowa. Obejmuje m.in. bionomię, ekologię pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem poszukiwania naturalnych substancji biologicznie czynnych, które mogłyby być wykorzystywane w ich ochronie przed chorobami np. warrozą. Ponadto, interdyscyplinarnie prowadzone są badania dotyczące jakości produktów pszczelich i ich wpływu na organizmy zwierząt, głównie człowieka.
Biorąc pod uwagę szeroki zakres prowadzonych badań (fizjologia i ekologia rodziny pszczelej, rośliny miododajne, analiza pyłkowa, skład chemiczny produktów pszczelich i ich wpływ na organizmy w badaniach in vivo i in vitro, choroby pszczół i inne) w skład Zespołu Pszczelnictwa wchodzą naukowcy reprezentujący różne dyscypliny naukowe, m.in dr hab. Agnieszka Greń, prof. UKEN; dr hab. Beata Barabasz-Krasny, prof. UKEN; dr hab. Ewa Żesławska, prof. UKEN; dr hab. Elzbieta Rudolphi-Szydło, prof. UKEN; dr Barbara Dyba; dr Anna Chrobak-Žuffová; dr Zofia Goc; dr inż. Joanna Korzeniowska; ; dr Barbara Kreczmer; dr inż. Renata Muchacka; dr Grzegorz Rut; mgr Edyta Kapusta, doktoranci, studenci, pszczelarze.
Osoba do kontaktu: Dr hab., prof. UKEN Agnieszka Greń agnieszka.gren@uken.krakow.pl
Słowa kluczowe:
pszczelnictwo; pszczoła miodna; produkty pszczele